Polip dokularda oluşan anormal kabartıdır. İnsan vücudunda oluşan çoğu polip iyi huyludur, yani temizdir. Çok farklı şekilleri vardır. Kimisi et beni, sivilce gibidir, kimisi de karnabahar veya brokoli gibi saplıdır. Kimisi de düz bir kabartı gibidir.
Başlangıçta polipler genellikle şikayete yol açmazlar ve tesadüfen check-up kontrollerinde bulunurlar.
Polipler sindirim sistemi, burun, rahim, serviks ve boğaz gibi bölgelerde görülebilir. Tabi ki en sık görülen bölge kalın bağırsaktır (kolon polibi).
Polipler iyi huylu olmasına rağmen zamanla çeşitli nedenlerden dolayı kötü huylu oluşumlara dönüşebilir (kanser dokusu). İşte bu yüzden poliplerin bir hekim tarafından takip edilmesi çok önemlidir.
Polip oluşumunda bir çok faktör rol alabilir. Örneğin sürtüne, iltihap, enfeksiyon, kalıtsal, çevre, vb.
Tedavi seçenekleri polipleri yeri, boyutu ve takip süresine göre değişebilir. Bazı poliplerin takip edilmesi yeterli iken diğerlerinde ufak bir parça (biyopsi) alınması gerekebilir. Büyük polipler genelde tamamen alınır, bu işleme Polipektomi denir.
Genel Cerrahi alanında en sık rastlanan kolon ve mide poliplerinin tedavisinde önce endoskopi ve kolonoskopi yapılır. Bu işlemler esnasında rastlanan poliplerden ya biyopsi alınır veya görülen polipler tamamen çıkarılır (polipektomi). Polipektomi için özel bir tel halkası (snare) kullanılır. Bu tel halkası özellikle saplı poliplerde uygulanır.
Snare polibin etrafına sarıldıktan sonra sıkıştırılarak polibin normal dokularla olan bağlantı noktasına oturturulu. Daha sonra konter yardımıyla kesme ve yakma işlemi uygulanır. Kesilen polip bir torbaya koyularak (dormia basket) yada özel bir forseps (tripod) kullanırak alınır. Alınan parça histopatolojik inceleme için patoloğa gönderilir.
İyileşmesi ne kadar sürer?
Polipektomi sonrası 24 saat araba kullanmamalısınız. İyileşme genellikle hızlıdır. Gaz şişkinliği ve kramplar gibi küçük yan etkiler genellikle 24 saat içinde düzelir. Daha kapsamlı bir prosedürle, tam iyileşme iki haftaya kadar sürebilir.
Doktorunuz size nasıl bakılacağı konusunda bazı talimatlar verecektir. İşlemden sonra 2-3 gün boyunca sindirim sisteminizi tahriş edebilecek bazı içecek ve yiyeceklerden kaçınmanızı isteyebilirler. Bunlar şunları içerebilir:
- Çay
- Kahve
- soda
- alkol
- baharatlı yiyecekler
Doktorunuz ayrıca bir kontrol kolonoskopi planlayabilir. Polipektominin başarılı olup olmadığını ve başka polip gelişmediğini kontrol etmek önemlidir.
Komplikasyonlar ve yan etkiler nelerdir?
Bir polipektomi riski bağırsak delinmesini veya rektal kanamayı içerebilir. Bu riskler kolonoskopi de için aynıdır. Komplikasyonlar nadirdir, ancak aşağıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz hemen doktorunuza başvurun:
- ateş veya titreme, çünkü bunlar bir enfeksiyonu gösterebilir
- ağır kanama
- karnınızda şiddetli ağrı veya şişkinlik
- kusma
- düzensiz kalp atışı
Yararlanan Kaynak: Op. Dr. Ertan Beyatlı - ertanbeyatli.com