Basur ameliyatı sonrası Yapılması Gerekenler

Hemoroid (basur, mayasıl, babasıl) ameliyatından sonra genellikle bir gece hastanede yatış gereklidir. Ağrı kontrolü birinci öncelikli konudur. Ameliyat spinal anestezi altında yapılmışsa ameliyattan sonraki ilk 3-4 saat bacaklar tümüyle uyuşuktur ve hiç ağrı hissedilmez.

Eğer ameliyat sırasında makata tampon konulmuşsa spinal anestezi etkisi geçmeden çekilmesi uygundur. Yine bu dönem bitmeden ağrı kesici başlanırsa hastanın konforu açısından iyi olur.

Şimdi gelelim Yapılması Gerekenlere

Basur ameliyatından hemen sonra hasta ağızdan gıda alabilir. Ameliyattan 4-5 saat sonra ayağa kalkmak ve yürümek mümkündür. İlk idrara çıkış önemlidir, takip edilmelidir. Özellikle spinal anestezi ile ameliyat olmuş genç erkek hastalarda 6-7 hastadan birinde ameliyattan sonraki ilk idrara çıkışta zorluk yaşanabilir. İlk gün dışkılama ihtiyacı nadiren olur. Eğer ihtiyaç duyulursa korkulacak bir durum yoktur. Hafif ağrı ve kanamalar olağan kabul edilmelidir. Dışkılamadan sonra  sıcak oturma banyosu yapılmalıdır.

Anal kanalın derin kısımlarında yapılmış işlemler pek ağrıya yol açmaz. Ancak anal kanalın en dıştaki birkaç santimetresi ve anüs çevresindeki deri ağrıya çok duyarlıdır. Özellikle makat çevresinde fazla deri dokusu olduğu için ameliyatta bu kısımlar çıkartılması gereken hastalarda ağrı olabilir. Bir günlük hastanede yatış ağrı kontrolü açısından önemlidir. Ameliyattan sonraki günün sabahı hasta hastaneden önerilerle taburcu olabilir.

Taburcu edildikten sonra ilk birkaç hafta hafif derecede de olsa ağrı, ara sıra ufak kanamalar ve akıntılar olağan kabul edilir. Çünkü birkaç günde sosyal yaşama dönülebilmesine rağmen yara iyileşmesi 2-3 hafta sürebilir. İlk hafta ağrı kesici ve dışkı yumuşatıcı ilaçlar kullanılması gerekir. Kabızlık durumunda şikayetler çok artacağından kabızlık önleyici-dışkı yumuşatıcı ilaçların rutin kullanımı önerilir.

İlk bir hafta boyunca  en az günde 2 kez ve her dışkılamadan sonra sıcak oturma banyosu önerilir. Leğen ya da küvete 10 santimetre seviyede sıcak su doldurularak 10 dakika süreyle sıcak su içinde oturulması çok faydalıdır.  Bu işlem hem o bölgede gevşeme yaparak ağrıyı azaltır, hem temizlik ve pansuman yerine geçer. (Duşta ayakta sıcak su tutulmasının faydası yoktur).

Hemoroidal hastalığın (Basur) uzun vadede tekrarlama riski vardır. Risk faktörleri ve kabızlığı olan hastalarda  uzun vadede yeniden sarkma, yeniden basur gelişmesi söz konusu olabilir. Bu risk ameliyat sonrası nadir, ameliyat dışı yöntemlerde ise daha yüksektir.

HEMOROİD AMELİYATINDAN SONRA NELER YAPMALIYIM ?

  1. Basur ameliyatı’ndan (Hemoroid) sonra 6 güne kadar 12 saatte bir ağrı kesicinizi alın. Günde bir defa gece yatmadan önce kalçadan ağrı kesici iğneninizi yaptırın.
  2. 10 güne kadar günde 3-5 defa 10 dk süre ile ılık su oturma banyosu uygulayın. Sudan kalkarken kurulanın ve merheminizi parmakla en içeriye sürün, sıkmış olan anal kasları gavşetin. Ağrının nedeni anal kasların aşırı sıkması, yani spazm yapmasıdır.
  3. Ağrı gelmemesi için, İlk 2-3 gün, büyük tuvalet ihtiyacı hissedince HEMEN TUVALETE GİTMEYİN. Operasyon etkisi ile yalancı bir tuvalet hissi gelebilir. Bu his tuvalete oturunca artabilir, ağrıya dönüşebilir. Dolayısı ile ilk günler tuvalet için ılık su içine oturun, ıkınmadan 10 dk bekleyin, kendinizi gevşetin; zorlarsanız ağrı veya azda olsa kanama olabilir. Kanama olması halinde kanamayı görünce kalkın. Bir fincandan fazla kanamalarda hemen uzanıp yatın, bir bardak tuzlu ayran için ve bizi haberdar edin.
  4. Basur Ameliyatı ‘ndan sonra İlk 3 gün tavuklu, sebzeli, pirinçli, şehriyeli, mercimekli veya sevdiğiniz her tür çorba, az miktar ekmek, yoğurt, süt, az tuzlu ayran, yumurta, peynir, tereyağı, bal, reçel, açık çay, taze meyve suları, soyulmuş meyveler, püreler gibi posasız gıdalar tüketin.
  5. Dördüncü günden itibaren, POSALI DİYET e başlayın. Bütün yeşil ve kuru sebzeler; özellikle ıspanak, bamya, pırasa, lahana, kereviz, patates, domates, patlıcan, acı ve tatlı biber, soğan, taze ve kuru fasulye, nohut, mercimek, bezelye, bulgur ve kepekli ürünler posalıdır. Bütün taze ve kuru meyveler; özellikle erik, armut, kayısı, incir, hurma, kabuklu elma, mandalina ve portakal ayrıca hoşaflar ve kompostolar da posalıdır.


Yararlanan Kaynak: Op. Dr. Ertan Beyatlı - ertanbeyatli.com